PUBLICATIES VAN MVJA


Terug naar overzicht

13-05-2024

Doorbetalen werknemer die na een betoging in de cel zit

De recente protesten op Nederlandse universiteiten met betrekking tot (kort gezegd) Israël en de oorlog in Gaza hebben geleid tot een intensief debat binnen de academische gemeenschap. Naast het maatschappelijk engagement en de vrijheid van meningsuiting, rijst de vraag of werknemers die deelnemen aan deze protesten arbeidsrechtelijke consequenties kunnen ondervinden. Dit artikel is -aan de hand van twee vragen- een korte weergave van de complexe relatie tussen deelname aan protesten, de rechten van werknemers en de mogelijke juridische gevolgen ervan.

Is het verplicht om een werknemer te betalen die niet kan komen werken vanwege een arrestatie na een protest?
Nee, het is niet verplicht om een werknemer te betalen voor de dagen dat hij niet kan komen werken vanwege voorarrest of detentie. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de werknemer, omdat de reden voor zijn afwezigheid in zijn eigen risicosfeer ligt. Je kunt een brief sturen naar zijn huisadres om te bevestigen dat hij geen loon ontvangt tijdens zijn afwezigheid.

Is het verstandig om een werknemer te schorsen of te ontslaan vanwege een arrestatie na een protest?
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het schorsen van een werknemer, omdat tijdens een schorsing het loon meestal moet worden doorbetaald. Werkgevers moeten zich bewust zijn van de financiële gevolgen hiervan en zorgvuldig afwegen of een schorsing echt noodzakelijk is.
Daarnaast is het ook niet verstandig om een werknemer direct te ontslaan vanwege voorarrest. Voorarrest op zichzelf is in principe geen geldige reden voor ontslag, omdat de werknemer op dat moment slechts verdachte is. Zelfs na een eventuele veroordeling is ontslag niet altijd mogelijk, tenzij er een verband is tussen het strafbare feit en de werkzaamheden van de werknemer.

Het is verstandig om juridisch advies in te winnen voordat er stappen worden ondernomen, zodat er wordt voldaan aan de geldende wet- en regelgeving en eventuele risico's worden beperkt.

 Studentenprotesten.PNG


Terug naar overzicht




 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info