PUBLICATIES VAN MVJA


Terug naar overzicht

05-01-2023

Loonverschillen tussen mannen en vrouwen worden inzichtelijk dankzij EU

Een Europese wet legt bedrijven meer transparantie in de lonen op. Door loonverschillen inzichtelijk te maken, moet de loonkloof tussen mannen en vrouwen kleiner worden.

De wet is er duidelijk over. Werkgevers mogen geen onderscheid maken bij de beloning van mannen en vrouwen bij gelijk werk. In de praktijk is dat nog niet altijd het geval. In Europa bedraagt de loonkloof nog altijd 13%; in Nederland ligt die ongeveer op het Europese gemiddelde.

Europese Wetgeving
Om de loonkloof te verkleinen, kwam de Europese Commissie in 2021 met een plan om bedrijven te verplichten tot meer loontransparantie. In december 2022 bereikten de Raad van EU en het Europese parlement overeenstemming over een aantal maatregelen:

-Werknemers krijgen het recht om te informeren wat collega's in dezelfde functie ongeveer verdienen;
-Bij bedrijven met een loonverschil groter dan 5 procent kunnen werknemers een loononderzoek aanvragen. Als er geen goede verklaring is voor de verschillen, moeten maatregelen volgen om de loonkloof te dichten;
-Werknemers krijgen meer mogelijkheden om ongelijke lonen aan te vechten. De bewijslast dat collega's met hetzelfde werk evenveel verdienen, komt bij de werkgever te liggen;
-Organisaties met meer dan 100 medewerkers krijgen een rapportageplicht.
-Werkgevers moeten sollicitanten op voorhand duidelijk maken wat het salaris ongeveer zal zijn. Of dat expliciet vermeld moet worden in de vacature tekst is nog niet duidelijk.

De richtlijn moet nog worden aangenomen door het Europees Parlement en wordt daarna omgezet in nationale wetgeving.

Doorstroming naar de top
Ook als sprake is van gelijke beloning voor gelijk werk kan nog steeds sprake zijn van een loonkloof. Aegon bijvoorbeeld onderzocht haar eigen loonkloof, en constateerde dat het vooral de ongelijke doorstroming naar de top is waardoor vrouwen overall minder verdienen.

De belangrijkste factoren die bijdragen aan de loonkloof zijn:

-Vrouwen hebben vaker carrière onderbrekingen vanwege kinderen;
-Er is een ongelijke man/vrouwverdeling in managementfuncties;
-Vrouwen werken vaker parttime;
-Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in lager betaalde banen (onderwijs, zorg en welzijn, etc).

De inwerkingtreding van de nieuwe regels is een kwestie van tijd. het kan dus verstandig zijn om als werkgever vast voor te sorteren op de nieuwe regels.



Terug naar overzicht




 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info